“Anonymisera nationella proven”

SUS vice ordförande Elis Wibacke intervjuas tillsammans med Sveriges förenade studentkårers (SFS) vice ordförande Linn Svärd i Dagens Nyheter den 27 april om hur antagningen till högskolan påverkas av betygen på nationella proven i gymnasiet.

En ny rapport från Skolinspektionen visar att grund- och gymnasieskolorna sätter högre betyg när de själva rättar de nationella proven än vad utomstående lärare gör. Skillnader i betygssättning mellan skolor gör att betygen inte blir likvärdiga, vilket påverkar elevernas chanser att senare bli antagna till högskolan. Med andra ord kan alltså vilken högskoleutbildning man har möjlighet att komma in på avgöras redan vid val av gymnasium.

Enligt forskare kan problemet härledas till införandet av det fria skolvalet på 1990-talet. En av flera lösningar som Skolverket har presenterat är att anonymisera de nationella proven, något Elis Wibacke och Linn Svärd från SFS ställer sig positiva till, särskilt som salstentamina på SU redan i nuläget ska vara anonyma.


– De betyg man får kan ju påverka väldigt mycket vad man gör senare i livet, säger Elis Wibacke till DN.

Läs hela artikeln i DN (kräver prenumeration).

Previous
Previous

Hållbarhet och studiemedel på agendan i SFS-fullmäktige

Next
Next

Vad händer på campus v. 17?