FAQ om studenters och doktoranders rättigheter
-
Enligt högskoleförordningen får universitetet vidta disciplinära åtgärder mot studenter som:
försöker vilseleda vid prov eller annan examination (t.ex. genom otillåtna hjälpmedel eller plagiat)
stör undervisning eller annan verksamhet inom utbildningen
stör verksamheten vid bibliotek eller andra universitetslokaler
utsätter någon vid universitetet sexuella trakasserier eller trakasserier på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
-
Alla anställda vid SU måste anmäla misstanke om fusk, plagiat eller annan disciplinär förseelse. Varje institution ska ha en utsedd utredningsansvarig som utreder misstanken, ofta är det prefekt eller studierektor. Det är universitetet, och inte studenten, som har ansvar för utredningen.
Om institutionen bedömer att det finns misstankar riktad mot din examinationsuppgift kontaktar de dig för att informera om att en utredning pågår. Kontakt sker via mejl och ibland efterfrågar institutionen att fysiskt möte.
Om du blir inbjuden till ett möte är ombudens rekommendation att du ser det som ett informationsmöte där din institution har möjlighet att informera dig om sina misstankar. Om du inte har sett det skriftliga underlaget än rekommenderar vi att du inte kommenterar deras misstankar. Institutionen kommer att ta minnesanteckningar från mötet och inkludera dessa i deras anmälan till rektor.
-
Om institutionen vidhåller sina misstankar anmäler de ärendet till rektor. Därefter får du ett mejl med bifogad dokumentation som innehåller ett följebrev (missiv), beskrivning av misstanken, institutionens redogörelse, och eventuella bilagor såsom mötesanteckningar eller Urkundsrapport.
I mejlet får du även information om att du har rätt att yttra dig över anmälan i ett så kallat yttrande. Från det datum du mottog mejlet ges du en vecka att inkomma med ditt yttrande. Yttrandet är din chans att ge din version av händelsen som lett till institutionens misstankar och ombuden kan ge dig stöd och rådgivning i hur du kan formulera dig. Några allmänna rekommendationer är att:
beskriva din version av händelsen
ge en eventuell bakgrund (t.ex. stress, missförstånd)
bemöta de påståenden som riktas mot dig
hålla ett sakligt och respektfullt språk.
-
Efter att du har skickat in ditt yttrande beslutar chefsjuristen vid rektors kansli om ärendet ska vidare till disciplinnämnden eller inte. Rektor kan också besluta om varning eller att ärendet ska lämnas utan åtgärd. I dessa fall skickas ärendet inte vidare till disciplinnämnden. Om ett ärende skickas vidare till disciplinnämnden kommer du som student att bli kallad till ett digitalt sammanträde.
-
När du skickat in ditt yttrande kan det ta några veckor innan du hör något från Rättssekretariatet. Vår erfarenhet är att de flesta ärenden går vidare till ett möte med Disciplinnämnden.
Disciplinnämnden brukar sammanträda varannan vecka och beslutar då om flertalet ärenden. På grund av detta kan det dröja tills du blir kallad till ett möte. Under tiden du väntar på återkoppling från Rättssekretariatet, och potentiellt blir kallad till ett möte, får du fortsätta med dina studier som vanligt.
-
När ett ärende går vidare till disciplinnämnden hålls ett sammanträde där beslut fattas. Disciplinnämnden består av rektor, en lagfaren ledamot, en företrädare för lärarna och två studentrepresentanter. Ett möte tar cirka 20 minuter och målet med mötet är att säkerställa en rättvis bedömning baserat på det material som finns och det du som student väljer att tillföra.
Sammanträdet börjar med att rektor presenterar nämnden och ärendet. Därefter får representanter från institutionen möjlighet att lägga fram sina synpunkter och komplettera med eventuell ny information. Efter institutionens framlägg har ledamöterna möjlighet att ställa ytterligare frågor till institutionens representanter. Därefter får du som student möjlighet att yttra dig om ärendet, göra tillägg och bemöta anklagelserna på ett sakligt och professionellt sätt. Ledamöterna har också möjlighet att ställa kompletterande frågor om ärendet till dig. Efter detta blir du och institutionen placerade i väntrum på Zoom medan nämnden överlägger och fattar ett beslut. Detta kan ta allt från 5 till 20 minuter. Därefter får du och institutionen komma tillbaka in i mötesrummet och du meddelas beslutet tillsammans med en motivering.
-
Disciplinnämnden kan fatta tre olika typer av beslut i ett ärende:
Lämna ärendet utan åtgärd: ärendet avskrivs, ingen åtgärd vidtas.
Utfärda en varning: du får en formell varning men får fortsätta studera som vanligt.
Stänga av dig från universitetet: du får inte delta i undervisning, examination eller annan studieaktivitet under en viss period.
-
Om du blir avstängd får du inte delta i undervisning, tentor eller andra studier vid Stockholms universitet under en viss period. Avstängningen brukar vara mellan en och fyra månader. Hur lång tiden blir beror bland annat på hur allvarlig händelsen varit, hur långt du kommit i din utbildning, hur stor uppgiften eller tentan var, och om du tidigare haft ett disciplinärende.
-
Innan din avstängning börjar är det viktigt att du laddar ner allt studiematerial och annan information du behöver från Athena, kurssidor eller kurswebb. Se också till att låna de böcker du behöver från universitetsbiblioteket. Då har du möjlighet att fortsätta studera på egen hand, även om du inte får delta i undervisning eller tentor. Under avstängningen kommer du inte att ha tillgång till ditt SU-konto eller Athena.
Det är också bra att kontakta studievägledaren på din institution. De kan hjälpa dig att planera hur du lättast kommer tillbaka till studierna efter avstängningen. Fråga gärna hur mycket du kommer att missa under tiden du är avstängd och när du kan ta igen det.
Många studenter tycker att det är en jobbig situation att gå igenom ett disciplinärende – både innan, under och efter. Studenthälsan kan vara ett bra stöd. De har erfarenhet av att hjälpa studenter i just den här typen av situationer.
-
På SUS har vi sett att de flesta ärenden som börjar på institutionsnivå brukar gå vidare till disciplinnämnden. Nämnden kan då besluta att avsluta ärendet utan åtgärd, ge en varning eller stänga av dig från studierna. Vår erfarenhet är att det oftast slutar med en avstängning, snarare än en varning.
-
Ja! Du har rätt att överklaga disciplinnämndens beslut till förvaltningsrätten. Överklagan måste skickas in inom tre veckor från det att du tagit del av beslutet. SUS ombud kan hjälpa dig med råd och stöd kring hur du formulerar din överklagan, till exempel vilka argument som kan vara viktiga att lyfta fram.
-
När avstängningen är över är du alltid välkommen tillbaka till dina studier vid Stockholms universitet. Du ska inte bli bemött på ett annorlunda eller negativt sätt bara för att du haft ett disciplinärende eller varit avstängd.
-
Om du blir avstängd från Stockholms universitet kan du ändå studera vid andra universitet eller högskolor i Sverige under samma tid. Om du har planerat att läsa sommarkurser vid SU påverkas inte de av en avstängning. En avstängning verkställs nämligen inte under sommaren, utan gäller istället under resten av vårterminen och kan ibland fortsätta in på höstterminen.
Efter att avstängningen är över är du alltid välkommen tillbaka till SU. Du ska inte bli negativt behandlad eller mötas av repressalier för att du haft ett disciplinärende.
-
Det är helt normalt att känna sig stressad eller må dåligt under ett disciplinärende. Du behöver inte gå igenom det ensam och det finns hjälp att få. Du kan till exempel kontakta Studenthälsan vid Stockholms universitet som erbjuder individuella samtal, grupper, workshoppar och andra aktiviteter som handlar om att ta hand om ditt mående medan du studerar.
Misstänkt för fusk eller plagiat? Så går ett disciplinärende till på Stockholms universitet
Missnöjd med ditt betyg?
-
Nej. Ett betygsbeslut kan inte överklagas till en högre instans och du kan inte få en ny examinator att pröva din examination.
-
Ja. Du kan begära att examinatorn omprövar betyget om du anser att det är felaktigt. Det innebär att samma person som satte betyget granskar materialet igen. Om du vill få ditt betyg omprövat ska du mejla examinatorn och skriva vilken kurs och examination det gäller. Förklara varför du tycker att betyget ska omprövas.
Examinatorn får bara ändra betyget om det är uppenbart oriktigt, exempelvis på grund av nya omständigheter, och om det kan göras snabbt och enkelt. Betyget får bara ändras till din fördel.
-
Om det har blivit ett skrivfel, räknefel eller annat liknande misstag, kan betyget rättas. Det kallas rättelse och kan göras både till din fördel och nackdel. En rättelse görs alltid av examinator och om rättelsen skulle vara till din nackdel måste felet vara tydligt och uppenbart, universitetsjurister måste konsulteras och du ska normalt ges chans att yttra dig innan rättelse sker.
-
Ja, ett betyg kan ändras i efterhand. Det kallas ändring av betygsbeslut. Det kan hända om det kommer fram nya uppgifter som påverkar bedömningen, till exempel om fusk eller plagiat upptäcks i efterhand. Om betyget ska sänkas måste universitetets jurister först kopplas in. Du som student har då rätt att lämna din syn på saken innan beslutet ändras.
-
Kursplanen är mer än bara ett dokument - det som föreskrivs i kursplanen är bindande för såväl studenterna som för universitetet. Den styr både vad du har rätt till och vad som förväntas av dig som student, men även av universitetet. En kursplan ska bland annat innehålla:
kursens mål - vad du ska lära dig
kursens innehåll – vad kursen handlar om
undervisnings- och examinationsformer – hur undervisning sker och hur du examineras
betygsskala – vilka betyg som kan ges och hur de sätts
obligatoriska moment – t.ex. seminarier eller laborationer du måste delta i
språk – vilket språk kursen ges och ska examineras på
litteraturlista – vad du förväntas läsa.
Eftersom kursplanen är bindande, får inte läraren ändra innehåll eller examinationsform hur som helst. Det är därför viktigt att du läser kursplanen noggrant i början av varje kurs.
-
Du har rätt att få läsa kursplanen innan du anmäler dig till kursen. Det innebär att kursplanen ska vara fastställd senast en månad innan sista anmälningsdag. Om kursen inte kräver anmälan utan endast registrering ska kursplanen vara fastställd senast två månader före kursstat. Schema med undervisning och examination ska finnas senast fyra veckor före kursstart.
Läs kursplanen i god tid så du har koll på hur kursen är upplagd, vilka moment som är obligatoriska och när viktiga deadlines sker.
-
Eftersom kursplanen är juridiskt bindande får inte examinationsformen ändras om det inte uttryckligen står att flera former är möjliga. Det innebär att du har rätt att examineras på det sätt som anges i kursplanen. Om det till exempel står att examinationen sker genom salstentamen, så kan den inte ersättas med en hemtenta om inte kursplanen öppnar för det.
-
Kursplanen ska tydligt visa vilken betygsskala som används, vilka lärandemål du ska uppnå för att klara kursen och vilka bedömningsgrunder som gäller för respektive betyg.
-
Om en kurs består av flera delkurser ska det stå i kursplanen. Där ska det också framgå om varje delkurs har egna mål och betyg, vilket språk som används vid undervisning och examination, och vilken litteratur som ingår.
-
Om du upplever att något i undervisningen, examinationen eller upplägget inte stämmer med kursplanen – tveka inte att kontakta kursansvarig och be om förtydligande eller ta kontakt med SUS ombud som kan hjälpa till att reda ut vad som gäller.
Kursplan - dina rättigheter och skyldigheter under kursen
Övriga frågor
-
Ja. Efter varje avslutad kurs har du rätt att fylla i en kursutvärdering. Kursutvärderingar är en viktig del av studentinflytandet vid SU eftersom de ger studenter möjlighet att påverka och förbättra sin utbildning genom att framföra sina åsikter, vilket bidrar till kvalitetssäkring och utveckling av kurserna. SU är också skyldiga att sammanställa resultatet, återkoppla till studenterna och visa hur utvärderingen används för att förbättra utbildningen.
-
Ja. Du har rätt till handledning inom ramen för ditt examensarbete, enligt vad som anges i kursplanen.
-
Om du har ett giltigt skäl, till exempel sjukdom, har du rätt att få möjlighet att genomföra momentet vid ett annat tillfälle. Kontakta kursansvarig eller din institution så snart som möjligt om du inte kan delta i en obligatorisk aktivitet.
-
Ja. Om du haft ett studieuppehåll med beviljad platsgaranti har du rätt att få hjälp med planeringen inför återkomsten. Det kan innebära individuell studieplanering tillsammans med studievägledare.
-
Nej. Undervisningsspråket som anges i kursplanen ska följas. Ett annat språk får inte användas om det inte uttryckligen anges i kursplanen. Om så sker bör du kontakta institutionen eller SUS ombud.
-
Du har rätt till minst två examinationstillfällen per kursomgång: ett ordinarie och ett omexaminationstillfälle. Exakt antal och former kan variera, men ska framgå tydligt i kursinformationen.
-
Studenter med dokumenterad varaktig funktionsvariation har rätt till pedagogiskt stöd. Det kan exempelvis innebära anteckningsstöd, förlängd tentamenstid eller anpassade uppgifter. Kontakta Riktat pedagogiskt stöd för att ansöka om stöd.
-
Enligt universitetets regler ska examinationer normalt vara rättade och betygsatta inom 15 arbetsdagar. Resultatet ska även vara inrapporterat minst 10 arbetsdagar före nästa examinationstillfälle, så du hinner planera dina studier vidare.
-
Vid skriftliga salstentor ska anonym rättning tillämpas när det är möjligt. Det innebär att läraren inte vet vilken student som lämnat in tentan vid rättning – en garanti för objektiv bedömning.
-
Ja. Du har rätt till studentinflytande! Det innebär att studenter ska vara representerade i alla beslutande och beredande organ som behandlar utbildningsfrågor. Vill du vara med och påverka? Kontakta Stockholms universitets studentkår (SUS) och anmäl intresse att bli studentrepresentant.
-
Som offentlig myndighet måste universitetet normalt svara på frågor inom tre arbetsdagar.
Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta SUS ombud.