“Du hittar mig på biblioteket”
Har du någonsin besökt Stockholms universitetsbibliotek? Det har jag! Det finns få delar av Stockholms universitetet som jag haft en så lång relation med som just bibblan.
Hela min utbildning och tid vid universitetet har varit kopplad till universitetsbiblioteket. Jag har suttit i grupprum och diskuterat makt, skrivit uppsats och lånat ”Det andra könet” på andra våningen när jag för första gången skulle ge mig hän till grundpelaren i all min fortsatta utbildning. Jag tror knappast jag är ensam om att ha spenderat många timmar av min tid vid universitetet på bibblan.
Kurslitteratur har för mig varit livsviktig, inte bara för att det hjälpt mig genom min utbildning såklart utan för att den kurslitteratur jag haft har fått mig att ändra min syn på världen. Första gången jag lånade ”Det andra könet” skulle jag bara bläddra i den, hitta ett bra citat och lägga ifrån mig den. Andra gången jag skulle låna den skulle jag förstå mig på begreppen transcendens och immanens. Tredje gången hade jag den som officiell kurslitteratur. Vid det laget tog jag beslutet att köpa mig ett exemplar av boken och jag skulle komma att fortsätta använda det. På grund av att jag fick ta del av bokens otroliga skarphet på biblioteket blev jag också sugen på att äga den själv. Vet ni hur många upplagor av ”Det andra könet” det finns på Stockholms universitetsbibliotek? Jo, många kan jag berätta. Och det är det som är fint med bibblan, en kan ta del av en så stor mängd vetenskap.
Kurslitteratur är dyr men livsviktig. I snitt lägger studenter ned ungefär 10 % av sitt CSN på kurslitteratur varje månad och det är inte hållbart, därför blir universitetsbiblioteket också otroligt viktigt. Vet ni för övrigt om att Stockholms universitetsbibliotek vill att utbudet ska vara det studenterna önskar? Jag behövde aldrig önska att de skulle köpa in ”Det andra könet”, men om de inte hade haft så många upplagor av Beauvoirs mästerverk så hade jag beställt ett inköp av den. De beställer in i princip all litteratur som önskas.
En viktig fråga för oss på Stockholms universitets studentkår är att universitetet måste tillgängliggöra kurslitteraturen och det finns en enorm möjlighet i biblioteket. Idag hade jag och min presidiekollega Elis möte med Stockholms universitetsbibliotek och det var spännande att få höra hur de jobbar, inte minst för att jag, precis som ni, har en alldeles egen speciell relation till biblioteket – inte bara för att den gav mig ”Det andra könet”.