Frågor och svar om encampment på SU

Har SUS gjort ett ställningstagande angående krigsföringen som pågår i Gaza? 
SUS står självklart bakom mänskliga rättigheter och fördömer därmed alla former av antisemitism, islamofobi, och hets mot folkgrupp. Läs hela vårt uttalande här.

Vad är SUS ställning till studentutbyten till Israel?  
SUS vill inte att SU skickar studenter till platser som är osäkra eller som är påverkade av krigsföring, det gäller även Israel. SUS har regelbunden dialog med SU:s ledning angående den pågående situationen.  

Vad är kårföreningen Stockholm Academics for Palestine? 
SUS medlemmar kan gå samman och bilda en kårförening. Som kårförening måste SUS säkerställa att grundläggande värderingar om demokrati och likabehandling genomsyrar verksamheten. 

Stockholm Academics for Palestine är en kårförening som grundades hösten 2023. Föreningens ändamål är att samla akademiker med eller utan koppling till Stockholms universitet som förespråkar ett fritt Palestina i opposition till sionismen och att agera politiskt och religiöst obundet. De använder sin plats inom akademin för att fritt förespråka palestinsk frigörelse.  

Föreningen har anordnat föreläsningar, filmvisningar och möten sedan uppstarten i höstas. Föreningen är öppen för alla studenter som vill engagera sig.

Är SUS medarrangör för encampment? 
Nej, SUS är ej medarrangör. Vissa av SUS medlemmar har deltagit i aktionen och SUS har belyst pågående tältning på sociala medier. 

Vad är SUS ställning angående att encampment avbröt den allmänna hearingen av den föreslagna nya rektorn för Stockholms universitet?  
Stockholms universitet är ett öppet universitet där olika tankar ska samexistera.  

SUS uppskattar att studenter och personal på lärosätet får möjlighet att ställa frågor till den föreslagna rektorn. Vi värnar om en god och transparent rekryteringsprocess där studenter och personal får ställa frågor till den föreslagna rektorn.  

Vart kan jag vända mig om jag behöver stöd?  
Till studenter som upplever en saknad av stöd och vill ha ytterligare stöd, vill vi hänvisa till att etablera samtalsstöd via Studenthälsan som kontinuerligt publicerar lediga tider.

Om du blir trakasserad eller diskriminerad på campus kan du alltid kontakta handläggare av diskrimineringsärenden som nås via likavillkor@su.se

Previous
Previous

SUS driver viktiga frågor i SFS och SSCO

Next
Next

Vad för kul händer på campus?